Totaal aantal pageviews

Pages

vrijdag 3 juli 2009

Symbool van iets nieuws

Een gedachte van vandaag (n.a.v. vorige blogs)

Bij nieuwe mensen (oftewel christenen) die een nieuwe samenleving nastreven (het Koninkrijk) horen ook symbolen die dit "nieuws" zichtbaar maken.

Nieuwe dingen zoals: een pasgeboren kind, een keuze om beter te gaan leven en bepaalde dingen die schadelijk voor je waren niet meer te doen, keuzes om dingen van vroeger achter je te laten en je te committen aan een nieuw leven of een keuze waar je kiest om een eerlijke en duurzame samenleving na wilt streven.

Een symbool die dit nieuws prachtig zichtbaar kan maken is water. Water dat zuivert, schoonwast en verfrist. Wat de vieze geurtjes, de verkeerde keuzes, de verslaving, het onrecht afwast, zodat je weer schoon kan beginnen en je met 'het nieuwe' verbonden kan zijn.

In kerken (wordt aangeduid als plekken waar de nieuwe mensen/christenen kunnen samenkomen), noemen ze dit ook wel dopen. Dopen om je pasgeboren kind op te voeden volgens datgene waar de nieuwe samenleving voor staat, doop om je uit te strekken naar de nieuwe mens die je wilt worden en daarbij je oude mens achter je te laten. Voor de mensen die dat nieuwe mens zijn in een nieuwe samenleving niet vol konden houden is er ook nog de doop waarna je hulp krijgt van een Helper. Nieuwe mensen oftwel christenen noemen deze persoon ook wel de Geest van God.

Wat mij betreft mist er nog eentje: een doop waarbij je een keuze maakt om je in te zetten voor een eerlijke en duurzame nieuwe samenleving en alle principes die deze samenleving (oftwel het Koninkrijk van God) voorschrijft. In kerken hoor je er helaas veel te weinig over, gelukkig daarbuiten veel meer. Ik heb het dan over onderwerpen als eerlijke handel, biologische producten, duurzaamheid, vervuiling, sociale gerechtigheid, etc.

Wat mij betreft gaan we dopen om symbolisch een nieuwe start te maken het Koninkrijk oftwel de nieuwe samenleving meer gestalte geven. Wie wil eerst?

Geen opmerkingen: