Totaal aantal pageviews

Pages

donderdag 16 juli 2009

Organiseer een groene barbecue

Barbecueën is gezellig, zomers en lekker, maar o zo slecht voor het milieu! Buitenbakkers stoten veel CO2 uit, eten grote hoeveelheden vlees en produceren bergen afval. Kies er daarom voor een vega- of biobarbeque, gebruik geen wegwerpspullen en kook op kokoskooltjes!


Boodschappen
Een barbecue begint als boodschappenlijstje. Gemiddeld staat daar 250 tot wel 900 gram vlees per persoon op. Aangezien de productie van vlees een zware wissel op het milieu trekt, verdienen alternatieven de aanbeveling. Kies daarom eens voor een biologisch lapje, verantwoorde vis of zelfs uitsluitend vegetarische producten! Een vleesvrije barbecue, met vleesvervangers, geroosterde groente, gepofte aardappels en maïskolven van de grill, is niet te versmaden en bovendien erg origineel. Maak het feest compleet met stokbrood, sauzen en heerlijke fruit-, aardappel- of pastasalades.

Brandstof
Elke brandstofvariant heeft gevolgen voor het milieu. Toch verdienen sommigen de aanbeveling. Wie kiest voor houtskool en briketten kan letten op het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Gas is ook een goede keuze, omdat het brandt zonder rook en nauwelijks luchtvervuilende stoffen oplevert. Elektrisch barbecueën leidt helemaal niet tot uitstoot van broeikasgassen, maar vreet wel energie. Een andere optie is het gebruik van kooltjes die gemaakt zijn van kokosnootbast, de schaal van een kokosnoot. Deze gloeien sneller dan houtskoolbriketten, worden warmer en er gaat geen boom voor om. Daarnaast blijft er na verbranding maar 5 procent as over en komt er zo goed als geen rook vanaf.

Bewust bakken en braden
Als je je keuze voor een brandstof hebt gemaakt, zorg er dan voor dat je die milieuvriendelijk gebruikt. Kies allereerst voor een barbecue op maat: een te grote barbecue verbruikt onnodig veel brandstof. Voor een barbecue van vier personen is ongeveer 2,5 kilo houtskool of een kilo briketten nodig. De as die achterblijft mag niet in de groene gft-bak omdat dit het composteerproces verstoort. Het kan gewoon bij het restafval. In kleine beetjes mag houtskoolas wel op de eigen composthoop, of worden gebruikt als mest in de tuin. Gebruik bij voorkeur bruine aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken. Die zijn gemaakt van milieuvriendelijker materiaal dan de witte, daar zit namelijk petroleum in.

Na een bewuste barbecue heb je natuurlijk geen zin om af te wassen. Toch is het veel beter om te kiezen voor je eigen borden en bestek dan voor wegwerpspullen. Als je dat toch doet, ga dan voor papieren bordjes met het FSC-keurmerk. En denk tijdens de barbecue aan de buren. Zij zitten waarschijnlijk niet op je rook te wachten, maar slaan een gezonde groentenspies vast niet af!

(Bron: Milieu Centraal - Barbecueën)

Geen opmerkingen: