Totaal aantal pageviews

Pages

donderdag 18 juni 2009

Flashmob voor de PKN

DO 18 jun 2009 | 16.10

Het begin van de bezinningsdag 'Het gat van de kerk' – over de generatie 25-40 jarigen die nagenoeg niet meer aanwezig is in de kerk – werd opgevrolijkt met een flashmob (een ludieke bijeenkomst) om de deelnemers aan de dag wakker te schudden.

De bezinningsdag werd georganiseerd door het toerustingcentrum van de Protstantse Kerk in Nederland (PKN) en vond plaats in het Hydepark in Doorn. Op deze dag wordt gekeken hoe de kerk weer in contact kan komen met de 'tussengeneratie'.

De 'twitterende dominee' Boele Ytsma en Johan ter Beek, van de emerging church beweging, zijn niet tevreden met de aanpak van de themadag. "Er is een gat in de kerk," aldus Ytsma, "maar de kerk zit op zijn gat. Waarom wordt niet erkend dat de koers van de afgelopen 20 jaar jammerlijk heeft gefaald?"

Beide heren willen meer vernieuwing in de kerk en een andere aanpak van de problemen. Om deze reden organiseerde ter Beek een flashmob voor de ingang van het Hydepark. Deelnemers aan de themadag werden welkom geheten door jonge gelovigen met actieborden.

"De flashmob bestond uit drie mensen," vertelt ter Beek, "maar hij is geslaagd, want we hebben de deelnemers een hart onder de riem gestoken. We hebben laten zien: 'de jongeren zijn er nog'. Daarnaast hebben we flyers uitgedeeld met innovatieve ideeën voor de kerk."

(bord gebruikt tijdens de actie) Als het aan ter Beek ligt, wordt het 'parochiële bestel' van de huidige kerk afgeschaft. "De kerk bestaat nu uit alleen maar afspraken; kerkvergaderingen, kerkdiensten op zondagochtend. Jongeren willen veel liever een monastieke omgeving, een bezinningsplek, waar ze 24/7 terecht kunnen met hun geloof."

Voor ter Beek dus geen geloofsinstituut dat ophoudt bij het einde van de kerkdienst op zondagochtend, maar een 'lifestyle'. "Een losse organisatie, maar waarvan de boodschap doordringt in het hele leven." Internet is dan een prachtig medium. "Op religieuze communities kan je de hele dag terecht, wanneer je maar wilt. Je vindt er idealen die je mee kan nemen en kan gebruiken in de praktijk."

Ter Beek weet niet of zijn ideeën - hij noemt ze 'een mix van emerging church en monastieke sfeer' - aan zullen slaan. "Ik hoop dat ze besproken worden op de bezinngingsdag."

Bron: IKON-E.J. Tillema

Geen opmerkingen: