Totaal aantal pageviews

Pages

zaterdag 6 juni 2009

de kerk is een restaurant

Kwam dit plaatje en deze stelling van Johan ter Beek tegen deze week:

De kerk is net een restaurant waar de leidsmannen mensen hun tafeltje wijzen, zorgen dat er voor hen gekookt wordt en het eten uitserveren. In plaats daarvan (en ik geloof dat dat de opdracht van Jezus was) moeten ze mensen leren zelf thuis hun eten te koken en gastvrijheid te betonen en die vaardigheid ook weer aan anderen door te geven. Maar ja, als alle restauranteigenaars dat zouden doen, verdienen ze geen geld meer en moeten ze hun tent sluiten. En dat is ook precies de bedoeling.

Een oude spreuk waar ik gelijk aan moet denken is:
Give a man a fish, and he can eat for a day. Teach a man how to fish and he can eat for a lifetime.

Mijn persoonlijke mening is dat de kerk teveel naar zich toegetrokken heeft, dingen die van nature de gemeenschap, familie of een vriendengroep zouden moeten toebehoren, waardoor we nu met z'n allen niet meer weten hoe we dit zelf vorm kunnen geven, we zijn het in zekere zin kwijt.
Om er enkele op te noemen: viering(en) van het avondmaal, opdragen van een kind (bekendmaking van geboorte),dopen , onderwijs, begrafenissen, feesten (:kerst/paas/pinkster in de NL context) , geven daar waar nood is, evangelisatie (kan je nu pas volgen als je de zesdaagse cursus "hoe maak in een praatje met de buren" hebt gevolgd) en ik denk in bepaalde stromingen ook: leiderschap

Wat denken jullie?

Geen opmerkingen: