Totaal aantal pageviews

Pages

woensdag 24 juni 2009

De kerk als klooster

(bron: Joel Nieuws)

In Joel News besteed ik regelmatig aandacht aan nieuwe vormen van kerk-zijn. Waarom? Omdat de kerkdalingstrend (2,5% ledenverlies per jaar bij de RK Kerk en de PKN) onverminderd doorzet en er een grote noodzaak en behoefte is aan christelijke gemeenschappen die beter aansluiten bij onze tijd. Gelukkig borrelen op steeds meer plaatsten nieuwe initiatieven op.

Zo wil Jeroen Jeroense, PKN-predikant in Elst, de kerk omvormen naar een klooster. "Jezus heeft nooit bedoeld dat je als christen alleen maar op zondagochtend naar een dienst gaat," zegt Jeroense. Het kerkelijk leven is veel diverser. Net zoals de verschillende functies van een abdij: de dagelijkse gebedsvieringen, maar ook eten, werken, studeren, ontspannen. In de middeleeuwen waren kloosters ook nog ziekenhuis, nachtverblijf, school, universiteit, zendingsbasis, spreekkamer." Het idee is: wees als kerk zichtbaar en veelkleurig aanwezig in de wereld.

Zo'n kloosterfunctie spreekt ook een nieuwe generatie aan. De Emerging Church-beweging in Nederland stelt voor om kerkgebouwen en kloosters die moeten sluiten een geestelijke herbestemming te geven als missionaire leefgemeenschap, retraiteplek, sociaal dienstencentrum, creatieve werkplaats, kerkelijk café of plaats van 24-7 gebed. Mogelijk zelfs een combinatie van deze functies.

Binnenkort hoop ik daar een speciale editie van Joel News aan wijden. Maar voor nu een boekentip: Jeroen Jeroense, 'De kerk als klooster. Zicht op de toekomst. Pamflet voor doordenking, inspiratie, gesprek, besluitvorming en uitvoering.' (Narratio, 68 blz, 6,95)

Geen opmerkingen: