Totaal aantal pageviews

Pages

zaterdag 21 februari 2009

40 dagen vasten met de paarse passie kalender

De veertigdagentijd (van aswoensdag, 25 februari, tot Pasen, 12 april) staat voor vasten en bezinning. Veel jongeren willen daar wel iets mee, maar weten niet zo goed wat. Het klinkt soms zo zwaar en wereldvreemd. Maar vasten is juist bedoeld om uit onze wereldvreemdheid te stappen en onze ogen open te doen voor het lijden van Jezus en het lijden van de wereld. En voor hoe wij op een bepaalde manier kunnen mee-lijden.

Passie
Het woord 'passie' verwijst niet alleen naar de lijdenstijd van Jezus, maar ook naar de liefde die ons ertoe drijft ons leven te wijden aan God en elkaar. Paars is de liturgische kleur die hoort bij de veertigdagentijd: de kleur van soberheid en inkeer. Samen wordt dat dus een Paarse Passiekalender: een kalender die (net als de Afkickadventskalender) niet alleen aan het denken zet, maar ook aan het doen. Jawel: dit is een kalender met opdrachten!

Soms zijn de opdrachten 'pijnlijk': de computer uit, bijvoorbeeld, of geen vlees eten. Op andere dagen lees je een stuk uit de bijbel. Elke week zit er ook een groepsopdracht bij. Zo begin je de 40-dagentijd met een viering (op aswoensdag) en ga je een keer een weggeeffeest organiseren.

Kijk voor meer info op: www.timetoturn.nl

(voor diegene die mee wil doen, de kalender is bij mij af te halen)

Geen opmerkingen: