Totaal aantal pageviews

Pages

zaterdag 30 mei 2009

vrijdag 29 mei 2009

Verwonderingswandeling 2

(Pics from Safaripark Beekse Bergen)





woensdag 27 mei 2009

De comeback van de aflaathandel!

Jawel, jawel, hij is terug! De aflaathandel! Waar Maarten Luther zich in de 16e eeuw zich hevig tegen verzette, lijkt nu een warm welkom te zijn voor iets dat verdraait veel lijkt op de aflaathandel. Morris Cerullo heeft een nieuw boek uitgebracht met de titel "Financial Breaktrough Spiritual Warfare Bible". In tegenstelling tot de 16e eeuwse aflaathandel, waar ene meneer Tetzel mensen wijsmaakte om hun genade af te kopen, gaat het nu om het kopen van zegeningen.
Als we Goed gelovig moeten geloven dan lijkt het big business.Het geheim van Cerullo? Hij roept mensen luid en duidelijk op te geven. Rijkelijk. Overvloedig. Want zulk gedrag zegent God en iedereen die geeft zal een veelvoud terug ontvangen. In harde dollars. Heel tekenend voor die houding is de oproep die Cerullo dit jaar aan de vooravond van Pasen deed. Hij riep de kijkers van zijn tv-show op elk 200 dollar over te maken. “En kijk dan maar eens naar wat God voor jou wil doen. Sta nu op, ga naar je telefoon. Bel dit nummer en maak 200 dollar over. God staat klaar om je rijk te zegenen. Maar jij moet de eerste stap zetten.” Het regende telefoontjes. De telefooncentrale kon de ‘stormloop’ zelfs eventjes niet aan."
Morris Cerullo ken ik verder niet, dus veel kan ik er niet over zeggen.

zaterdag 23 mei 2009

Herman Van Veen - God Is Gratis


God is de wind
God is de wind jongen
die door je haar waait

God is de zon
God is de zon jongen
die je gezicht verwarmt

God is geen bijl
God is geen wet
God is geen standbeeld
God is geen oordeel

God is een vlok
God is een sneeuwvlok
die op je hand smelt

God is een woord
God is een naam
die in je hart woont
God is gratis
©opyrights

auteur: Herman van Veen
componist: Herman van Veen & Edith Leerkes

John Mayer - Belief



Is there anyone who ever remembers
changing their mind from the paint on a sign?,
is there anyone who really recalls
ever breaking rank at all
for something someone yelled real loud one time?
oh, everyone believes
in how they think it oughta be
oh, everyone believes
and they're not going easily

belief is a beautiful armor
but makes for the heaviest sword
like punching underwater
you never can hit who you're trying for
some lead the exhibition
and some have to know they tried
it's the chemical weapon
for the war that's raging on inside
oh, everyone believes
from emptiness to everything
oh, everyone believes
and no one's going quietly

we're never gonna win the world
we're never gonna stop the war
we're never gonna beat this
if belief is what we're fighting for

we're never gonna win the world
we're never gonna stop the war
we're never gonna beat this
if belief is what we're fighting for

is there anyone you can remember
ever surrender with their life on the line?

we're never gonna win the world
we're never gonna stop the war
we're never gonna beat this
if belief is what we're fighting for

we're never gonna win the world
we're never gonna stop the war
we're never gonna beat this
if belief is what we're fighting for

what puts a hundred thousand children in the sand?
belief can, belief can
what puts a folded flag inside his mother's hand?
belief can, belief can

maandag 18 mei 2009

Pittig gekruid

Ooit begonnen in dit boek. Ga er nu weer in verder...

Hier alvast een voorproefje:

God nodigt ons uit om zijn partners te zijn en deel te hebben aan zijn missie, door nieuwe wijnzakken te maken. Als jij frustratie ervaart over hoe de kerk functioneert, zou dat wel eens Gods manier kunnen zijn om je aandacht te krijgen. (p. 45-46)

Hiërarchische leider zorgen ervoor dat alles onder controle is en blijft, dat er orde is en dat het verleden gekoesterd wordt. Apostolisch leiderschap smacht naar wat er nog niet is. Dromen, geloof, verbeeldingskracht, risico’s nemen, pionieren en toekomstdoelen karakteriseren apostolisch leiderschap. (p. 64)

Aantrekkelijk missionair zijn heeft te maken met verbetering van onze programma’s, het inzetten van nog geavanceerdere audiovisuele middelen om mensen naar de kerk te lokken, in plaats van de kerk naar de straat te brengen. Het voedt de consumptie-mentaliteit die maakt dat we ‘een kerk zoeken die bij ons past’, een kerk die we leuk vinden. (p. 67)

Een beweging van eenvoudige kerken kan functioneren met onzichtbare structuren, zoals de waterleidingen in je huis. Die pijpen zijn belangrijk, maar niemand zit op verjaardagen op te scheppen over zijn prachtige waterleiding. Het gaat om het water, en om de smaak ervan. (p. 100)

Ik ben overtuigd van de waarde van het werken in een team, omdat het ons helpt om geestelijk te groeien. Het betekent een confontatie met patronen uit onze menselijke natuur en onze gebrokenheid. Als je werkt in een team van leiders, die allemaal een sterke wil hebben, wordt er ‘op al je knopjes gedrukt’. (p.125)

Apostolische ambitie moet uitstijgen boven politieke ambitie, of we gaan de verkeerde strijd voeren. Kiezen voor Israël of Amerika gaat de problemen in de communistische wereld of het Midden Oosten niet oplossen. We moeten Gods kant kiezen. Het is niet het democratische koninkrijk dat we moeten prediken, maar Gods koninkrijk van rechtvaardigheid, vreugde en vrede, door Jezus Christus. (p. 216-217)

De term ‘passie’ wordt voor van alles gebruikt: van romantiek tot sportbeoefening. Ik weet niet welke betekenis jij eraan geeft, maar voor mij is het de beschrijving van de bereidheid ergens voor te lijden - wat dat dan ook is. [...] Laat me jouw bankafschriften en agenda zien, dan zal ik je vertellen wat je passies zijn. (p. 221)

Waarom wachten we op een roeping? Wat is er mis met je vrijwillig aanmelden? God raakt echt niet ontstemd als wij ons aanmelden als vrijwilliger… Hij zal heus niet vanaf een hemels balkonnetje roepen: “Hé kappen! Je gooit het hele ‘ik bel jou en jij hoeft mij niet te bellen’-systeem overhoop.” (p. 236)

zaterdag 16 mei 2009

Sara Groves – I Saw What I Saw



Sara Groves – I Saw What I Saw

I saw what I saw and I can’t forget it
I heard what I heard and I can’t go back
I know what I know and I can’t deny it

Something on the road, cut me to the soul

Your pain has changed me
your dream inspires
your face a memory
your hope a fire
your courage asks me what I’m afraid of
(what I am made of)
and what I know of love

we’ve done what we’ve done and we can’t erase it
we are what we are and it’s more than enough
we have what we have but it’s no substitution

Something on the road, touched my very soul

I say what I say with no hesitation
I have what I have and I’m giving it up
I do what I do with deep conviction

woensdag 13 mei 2009

De hel

(Monique) Arthur is de film Exodus aan het kijken. Een dramatische film over Joden in Italië tijdens de 2e Wereldoorlog. Ik heb net een stukje meegekeken en via de geluiden krijg ik iets van het verhaal mee. Het onrecht in de wereld kan ik me erg aantrekken, zo ook de vreselijke dingen die de Joden zijn aangedaan. Ik kan er niet over uit, hoe komen mensen op die ideeën?
De gaskamers waar de Joden naakt in werden gepropt, de soms bizarre situaties waar de zigeuners van Pata Rat in leven, de vrouwen die in Afrika verkracht worden, de wandaden op Quantanomo Bay, de Europeanen die in de naam van God duizenden Indianen hebben vermoord, de jonge meisjes die in Thailand gedwongen worden tot prostitutie, de vrouwen die mishandeld worden, de verminkte mensen in Rwanda...
Voeg deze ingrediënten bij elkaar, roer ze met een garde en je hebt de hel.
Dit klinkt wat cru, maar ik dacht bij de hel altijd aan een soort diepe, donkere kuil met vuur, slangen en kermende mensen. Een echte Middeleeuwse voorstelling. Ik heb er de laatste tijd over nagedacht en ik denk dat de hel al voor een gedeelte zichtbaar in alle ellende en onrecht hier op aarde. Ook de ruzies achter de voordeuren, de pesterijen op school, de overvolle varkensschuren, de aantasting van het regenwoud, de kippen die op grove wijze in kratten worden gepropt, de eenzame in de flat, de onderbetaling van de Ghanese boer, ook dat zijn stukjes van de hel.
Het troost me dat zo ook de hemel al voor een gedeelte zichtbaar is in de mooie dingen. De geboorte van kinderen, de mooie natuur, de zon die schijnt, de lammetjes in de wei, de feesten die we mogen vieren en het gelukkige huwelijk dat ik met Arthur heb; dat maakt dat ik weet dat er een God is, die een prachtig plan met deze wereld had. Hij zal het eens afmaken!

To go or not to go...

zaterdag 9 mei 2009

Rol van christenen in de stad

Een mooi artikel uit het ND

Christenen zijn op tal van plaatsen actief. Maar vooral binnen hun eigen kerkelijke kaders. Het zou veel beter zijn, wanneer ze meer hun gezicht laten zien in tal van maatschappelijke organisaties en in hun eigen wijk. Dat schrijft de Amersfoortse wethouder Hans van Daalen (ChristenUnie) aan zijn stadsgenoot, de predikant Ron van der Spoel. Die trekt zich de kritiek van de wethouder aan in zijn antwoordbrief.

Lees meer: http://www.nd.nl/artikelen/2009/mei/08/redding-voor-jou-en-je-buurt

vrijdag 8 mei 2009

woensdag 6 mei 2009

Vaatje minder.nl

Time to Turn lanceert vaatjeminder.nl
Vandaag beginnen we met onze nieuwe, vette campagne. Het gaat over olie: waarom is het vies, hoe kun je een vaatje minderen en wat heeft dat allemaal voor zin?

Kijk voor meer info op: www.vaatjeminder.nl

dinsdag 5 mei 2009

Mooier dan in de kerk....!?

Oordeel zelf:

Nog meer heidense feesten...

(Monique) Na de blog over het 'échte kerstverhaal', nog even iets over Halloween. Het is nog lang niet zover, maar ik dacht er laatst over na. Ik werk nu bij een algemene instelling, met kinderen van een Openbare Basisschool en sta regelmatig stil bij hoe ik daar ben als christen. Halloween is een feest dat steeds populairder wordt en steeds groter wordt gevierd. Ik ken het van de pompoenen en de griezelige verkleedpartijen. In november, straks, zal ik er ongetwijfeld mee te maken krijgen.
Volgens Wikipedia is Halloween een Keltisch feest. In Ierland geloofden de Kelten dat op die dag (1 november) de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.
Brrt, niet echt een leuk kinderfeestje lijkt me. Maar goed, bij de trend van Harry Potter en De Griezelbus, sluit het aardig aan.
Ik maakte pas een vergelijking tussen Halloween en Kerst. Beide feesten kennen heidense gebruiken die gelinkt zijn aan geesten. Bij Halloween zijn het dan geesten van overledenen en bij Kerst boze geesten. Het gekke vind ik dat in christelijk Nederland over het algemeen uitbundig mee wordt gevierd met Kerst, door het huis te versieren met ballen en lichtjes. Natuurlijk wordt hier een christelijk tintje aan gegeven (Jezus kwam als het licht van de wereld). Het gekke vind ik dat Halloween toch vooral als gevaarlijk gezien wordt en een slecht feest. Terwijl hier de lichtjes ook gekerstend kunnen worden door te wijzen naar 'het Licht in de wereld'. Toch?! Ik wil verder geen uitspraak doen over of Halloween goed of fout zou zijn. Ik vind wel dat Christelijk Nederland dubbel redeneert.
Maar daar zullen we allemaal weleens last van hebben...

Het échte kerstverhaal?!

(Monique) Het is mei, voorjaar, en ik houd me bezig met het kerstverhaal. Ik zat net op de bank en wilde een blad lezen. Ik trok een oude visie uit de mand, het kerstnummer. Op de eerste bladzijde wordt een voorganger uit Bethlehem voorgesteld. 'Zelfs talloze bedreigingen en aanslagen brengen hem er niet vanaf het échte kerstverhaal te vertellen.' Het idee om een voorganger uit Bethlehem te betrekken in de visie vind ik super. Ook heb ik onwijs veel respect voor deze en andere mensen die in Bethlehem zijn en er blijven om getuigen te zijn. Ik erger me alleen groen en geel aan die twee woorden 'échte kerstverhaal'. Het 'échte kerstverhaal' is dat Jezus werd geboren. Maar is dat wel zo? Volgens mij is het grote onzin en een flinke dosis 'christian proud'.
Rond de kerstdagen zijn er jaarlijks allerlei christenen en kerken actief om dat 'échte kerstverhaal' op de markt te brengen. De hele 'Waarom kerst?' actie er een voorbeeld van.
In de Vroege Kerk nam de christelijke kerk veel heidense ideeën en afbeeldingen over. Het vieren van verjaardagen is zo'n gebruik. De geboortedag van de zonnegod Mithras is zo'n voorbeeld. Het vieren van deze zonnecultus gebeurde op 25 december. (History of Christianity, 141). Dit was een idee van ene Julius Africanus (221).
Ook onze Germaanse voorouders hadden hun feesten en cultus' rond deze dagen (www.eo.nl/waaromkerst). Hierbij werden boze geesten verdreven, o.a. d.m.v. het aansteken van lichtjes en het ophangen van spiegelende ballen.
Ik kom tot de conclusie dat het 'échte kerstverhaal' ietwat moeilijk is te achterhalen omdat het kerstfeest een vermenging is van allerlei heidense gebruiken. Ook heeft dit feest een ontwikkeling doorgemaakt van zo'n 1800 jaar. Het lijkt me wel duidelijk dat de oorsprong van Kerst niet in het christelijk geloof ligt en al helemaal niet Bijbels gefundeerd is (helaas voor alle Woordliefhebbers). We moeten toegeven dat het aannemelijker is dat de geboorte van de Jezus eerder in het voorjaar of de zomer moet hebben plaatsgevonden en niet 'midden in de winternacht'.
Hoewel ik verjaardagen en kerst heel gezellige feesten vind, hoop ik dat we als christenen zullen getuigen op elk feestje waar we komen, maar het laten om mensen proberen te overtuigen dat de geboorte van Jezus het 'échte kerstverhaal' is. We slaan zo namelijk de plank erg mis.
Kerst in mei is zo'n gek idee nog niet...